subota, 1. veljače 2014.

RUSIJA/Ukrajina\EU


Pravilo broj 1. Svijet funkcionira po principu koristi!

Iz prethodnog pravila, i iz trenutne situacije, možemo zaključiti da EU i Rusija imaju interes u Ukrajini i iz toga (i samo iz toga) razloga bore se za naklonost iste. Zar postoji netko tko misli da bi se bilo Rusija bilo EU borili da Ukrajina potpiše ulazak u njihov savez, a da od toga nemaju koristi? Dakle, shodno tome, igraju se igre, daje podrška, novac, prijeti se sankcijama, igraju se brutalne podzemne igre! A narod? Koga zanima što misli narod? Nikoga!

Slično se odigralo i u Hrvatskoj, najprije su se promijenila pravila oko referenduma, a onda se raspisao "neustavni" referendum, kao prednosti se navodilo da nećemo izgubiti kreditni rejting (izgubili smo ga, i to nekoliko puta), pa se navodila korist od fondova, sad je najnovija vijest da je Hrvatska jedina koja će više dati nego uzeti od EU, pa se navodilo još hrpa nekih prednosti. Ali, sve u svemu, od svega toga korist imaju samo oni najbliži vlasti i najvećim političkim strankama! Narod od toga nema ništa, a došli smo do toga da se narod optužuje za lijenost, i slične nebuloze, jedino oni nisu ništa krivi!

Ovo je bitno naglasiti, jer je slična situacija i u Ukrajini. Vlast, naklonjena Rusiji, priča jedne priče, oporba, naklonjena EU, priča druge priče. Jedno je pravilo, svaka strana strahovito uveličava prednosti i pažljivo skriva loše strane! Što je istina? Istina je da, s obzirom na to što se sve skriva, je teško donijeti ispravnu odluku! Istina je i to da je svaka strana u pravu da će njihov put donijeti korist! No ta korist je apsolutno zajamčena njima, a narodu kako bude!

Eu (i SAD) već prijete sankcijama ako pobijedi stranka na vlasti, Rusija im daje maksimalnu podršku, narod gine! Koga briga? Nikoga! EU kao brinu ljudska prava, ma dajte molim vas! Ukrajinska vlast je (budimo realni) legalno izabrana, većinom! Gdje su onda prava te većine? S druge strane, koja je granica dopuštenog nasilja nad prosvjednicima, ili preciznije: koliko ljudi treba poginuti da vlast raspiše nove izbore? Teška su to pitanja i uplitanje interesnih skupina (stranih država) tu nije poželjno!

Najbolji, i jedini ispravan, put je dopustiti Ukrajincima da sami odluče, većinom! Nikakvih uplitanja tu ne bi smjelo biti. Ukrajinski narod nije ni primitivan ni glup, ukoliko se predstave sve činjenice (a ne laži i mafijaške ucjene umirovljenika, kao kod nas) narod će znati prepoznati što je za njega bolje. A, ako odluči i na osnovu simpatija opet je u pravu, odnosno – trebao bi imati to pravo!

Pravilo broj 2. Svijet funkcionira po principu sile!

Dakle, što ne možemo lažima i prijevarom ostvarit ćemo silom. Kod nas je prijevara, laž i ucjena uspjela, u Ukrajini očigledno nije, a onda na scenu stupa pravilo broj 2. Problem je što očigledno obadvije zainteresirane sile (EU vs Rusija) imaju ogroman interes u Ukrajini i nijedna zasigurno neće popustiti, dakle, možemo očekivati eskalaciju sukoba. Problem je i to što nikad ne znamo kako se ovakve avanture završavaju, zlo (to se često zaboravlja) često završi onako kako baš i ne želimo! A da je eskalacija nasilja zlo apsolutno je jasno.

Stoga, kad bi EU ili Rusija bile dobronamjerne prvo bi radile na smirivanju strasti, na dijalogu,  podržavale bi transparentnost kod obadviju strana, utopija! Stvarnost je da će svaka strana ići do kraja pa što bude, A narod? Koga briga za narod!

Samo u jednom trenutku je bitno
da se probudimo. Taj trenutak je sada.


Siddhartha Gautama Buddha

Nema komentara:

Objavi komentar