subota, 1. veljače 2014.

Gospodari iluzija&Idioti


Sukob interesa

Zakon kaže ovako:

(1) U obnašanju javne dužnosti dužnosnici ne smiju svoj privatni interes stavljati iznad javnog interesa.
(2) Sukob interesa postoji kada su privatni interesi dužnosnika u suprotnosti s javnim interesom, a posebice kada:
– privatni interes dužnosnika utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti ili
– se osnovano može smatrati da privatni interes dužnosnika utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti ili
  • privatni interes dužnosnika može utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti.
.
.
.
Dužnosnicima je zabranjeno:
a) primiti ili zahtijevati korist ili obećanje koristi radi obavljanja dužnosti,
b) ostvariti ili dobiti pravo u slučaju da se krši načelo jednakosti pred zakonom,
c) zlouporabiti posebna prava dužnosnika koja proizlaze ili su potrebna za obavljanje dužnosti,
d) primiti dodatnu naknadu za poslove obnašanja javnih dužnosti,
e) tražiti, prihvatiti ili primiti vrijednost ili uslugu radi glasovanja o bilo kojoj stvari, ili utjecati na odluku nekog tijela ili osobe radi osobnog probitka ili probitka povezane osobe,
f) obećavati zaposlenje ili neko drugo pravo u zamjenu za dar ili obećanje dara,
g) utjecati na dobivanje poslova ili ugovora o javnoj nabavi,
h) koristiti povlaštene informacije o djelovanju državnih tijela radi osobnog probitka ili probitka povezane osobe,
i) na koji drugi način koristiti položaj dužnosnika utjecanjem na odluku zakonodavne, izvršne ili sudbene vlasti kako bi postigli osobni probitak ili probitak povezane osobe, neku povlasticu ili pravo, sklopili pravni posao ili na drugi način interesno pogodovali sebi ili drugoj povezanoj osobi.

Nepotrebno je dopisivati tko sve spada pod ovaj zakon.

Počet ćemo od Milanovića:

"Sukob interesa? To je tema za filozofiju prava... Ne dajte se navući na svaku naslovnicu koja govori o tome: nije svaki sukob interesa kazneno djelo. On može to postati, ali može biti i samo fikcija, mogućnost... Upravo da se ne dogodi taj zadnji stadij, kazneno djelo, postoji Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Usvajanje tog zakona bio je politički uvjet za pristupanje Hrvatske Uniji - i to ne uvjet Europskog vijeća, nego 'dijela strukture Europske komisije." Milanović, studentima prava, Split.

Dakle, iako u zakonu jasno stoji što je "Sukob interesa", te je isti zakonom zabranjen, premijer se (u svojoj maniri) na zakon obrušio, tvrdeći da to što piše u stvari nije bitno, to je stvar tumačenja, njegovog naravno! Nadalje, objašnjava nam kako je zakon usvojen na zahtjev Europskog vijeća (jednog njegovog djela) precizira Majstor iluzioniost. Inače, kao papagaj ponavlja: "Zakoni se moraju poštovati", "Ulaskom u EU prihvatili smo sve zakone i moramo ih poštivati!".

No u ovom, konkretnom slučaju to su više kao smjernice, premijerov um najbolje opisuju riječi kapetana Barbosse (Pirati s Kariba):"

And thirdly, the code is more what you'd call "guidelines" than actual rules. Welcome aboard the Black Pearl, Miss Turner."

Meštar bi se, kako vidimo, odlično uklopio na nekom gusarskom brodu, zakone, odnosno natuknice (smjernice) provodio bi po svojem ćeifu, kao što ih i sad provodi, uostalom. i sve bi to bilo i smiješno da taj Majstor iluzije ne vodi državu, kako je i kuda vodi jasno je svima, osim onima koji uz (i oko) Majstora imaju interes, ili su jednostavno glupi!

A da "riba uvijek smrdi od glave" dokazat ćemo sad:

Onomad se Meštrova obitelj uputi u Novu Ljubljansku banku priupitati za kredit od 3,250.000 eura i, vjerovali ili ne, dobiše ga, odmah, bez problema, "Pa gdje ste dosad bili, što ste čekali?", priupitaše ih!!! I to uz kamatu od 3%. Naravno, tu ništa nije sporno, ako je banka tako odlučila to je njihov problem. No, Veliki Meštar, postade premijer (naravno, nije se to moglo znati ;) ), a sa premijerskom funkcijom naslijedi i spor sa Ljubljanskom bankom (majkom Nove Ljubljanske banke). I što da se radi, Veliki Mag besprijekorno odigra svoju ulogu u sporu između štediša Ljubljanske banke i same Banke.

Tu dolazimo do zakona RH koji kaže da dužnosnik ne smije (izrijekom se spominje i premijer):
  1. na koji drugi način koristiti položaj dužnosnika utjecanjem na odluku zakonodavne, izvršne ili sudbene vlasti kako bi postigli osobni probitak ili probitak povezane osobe, neku povlasticu ili pravo, sklopili pravni posao ili na drugi način interesno pogodovali sebi ili drugoj povezanoj osobi.
Pitanja koja si svatko treba postaviti, a osobito bi ih trebao postaviti DORH, glase:
  1. Koji su razlozi da se premijer nije izuzeo iz spora između (oko 140 000) hrvatskih štediša Ljubljanske banke i Ljubljanske banke, a s kojom je on na izrazito interesni način povezan???
  2. Na koji način opravdava stavljanje na stranu Ljubljanske banke, odnosno stopiranje sporova, čak i onih koje su građani već dobili, ili bili na putu da ih dobiju???
  3. Zbog čega ovo nije prepoznato u pravosudnim tijelima, znanstvenoj zajednici i svim ostalim koliko toliko relevantnim subjektima ovog, nasmrt, bolesnog i retardiranog društva?
Zamislite da 14 milijuna Amerikanaca vodi spor s, npr. Belgijskom bankom, da američki predsjednik uzme par milijuna dolara kredita u toj banci, te da nakon toga odlučuje u tom sporu??? Ne trebate zamišljati, takva situacija nije moguća!

Dakle, kao i kod epidemije nekog virusa prvo moramo naći nosioca, izvor, prvog u lancu, a tek onda možemo početi raditi na cjepivu, kojim ćemo uzročnika smrti staviti pod kontrolu te razviti zaštitne mehanizme! Toliko o prauzoru.

Naravno, naravno, i praroditelj ima svoje roditelje, no ti roditelji su raskrinkani i polagano dolaze pod nadzor raznih ustanova, no ovaj moderan soj još nije raskrinkan (u punom opsegu) i zato propadamo, između ostalog.

Ponekad se virus kamuflira i pravi da je koristan, a u stvari polagano truje i ubija svog domaćina. Zbog toga je izrazito važno pažljivo baratati s činjenicama o takvom soju, nepažljivom promatraču dovoljno je da takav virus izjavi "Nismo svi isti!" ili "Nama nema alternative!" i slične nebuloze pa da razmišlja "Vidiš, nisu svi isti!", "A možda im stvarno nema alternative!" Ali takvim se razmišljanjem stavlja u poziciju žrtve bez odbrane, te u skupinu zvanu – Idiot!

U najnovijem slučaju pomoćnika ministra Šegona ništa se novo nije dogodilo, ništa što se uredno ne radi za mandata ove Vlade, ta koliko ih je već kažnjeno zbog "Sukoba interesa", koliko puta su prekršili zakon? Koliko puta im je Ustavni sud vraćao neustavne zakone na doradu? Koliko ih je već moralo odstupiti zbog raznoraznih makinacija?

A moral? Možemo također primjetiti trend obrane kriminalnih radnji, presumpcija krivnje, kažu oni! A moral? moral se u ovom društvu više uopće ne spominje, nekako smo došli u fazu da razmišljamo samo "kako im dokazati". Postoje i normalniji djelovi svijeta gdje skandal za sobom automatski povlači ostavku, no koga to zanima, mi i kada dokažemo krivnju ovaj još bolje napreduje! Ludilo!!!

Također, ima jedna trik fama po kojoj je HDZ krao, a ostali su (kao) u redu??? Ma stvarno? Postoji više skupina onih koji to tvrde: Prva, naivci, koji povremeno nešto pročitaju ili načuju te po tome sude, ti su najbezazleniji. Druga, naivci, zadojeni ideologijom, kojima je njihova stranka (ma koja bila) bezgrešna, savršena i samo radi dobro dok su svi ostali loši, ti naivci su kombinacija naivaca i idiota, svakako su i opasni. Te treći, a ti su najgori, interesne skupine, ideološki zadrti kriminalci i nasilnici, nemaju ništa sveto osim svog interesa, takvima slom države ili uništenje društva ništa ne značI, njima je jedino njihov interes bitan i oni su smrtonosni!

Vratimo se famama, kad je bilo koji HDZ-ovac opljačkao nešto s kapom na glavi i pištoljem u ruci? Pljačkalo se (dragi moji naivci) na isti način kao i danas: sukobom interesa, aneksom ugovora, nepostojećim radovima, dvostrukim radovima, postavljanjem bolesnih i smiješnih natječaja s ciljem pogodovanja nekome ili nekoj interesnoj skupini! Ništa, apsolutno ništa se nije promijenilo, to naivci (svih vrsta) ne razumiju, i nikad neće.

Poznati su slučajevi uzimanja novca od države unaprijed, a posao ni dan danas nije odrađen (a nije HDZ). Poznati su slučajevi (poprilično njih) zataškavanja imovine (nije samo HDZ).

A Zar nije istina da Zagreb, Rijeka, Varaždin i Istra nikad nisu bili pod ingerencijom HDZ-a, zna se tko vlada i vladao je tim gradovima i regijama, zna se i da je najmanje 70% ukupnog opljačkanog bogatstva RH opljačkano upravo u ovim gradovima i regijama, zna li se to? Ne branim HDZ, ni u kom slučaju, ali dok ne otvorimo oči i shvatimo što nam svi skupa rade neće nam biti bolje! Iz tog razloga navodim sve ove činjenice! I to što je trenutno HDZ najjača ekipa u zatvoru ne znači da će tako i ostati, čak dapače, jednog dana, kad postanemo pravna država, vjerujem da će im najmanje dvije tri ekipe ozbiljno konkurirati za prvo mjesto! Zar talijanski uskok ne istražuje vođe suprotnih klanova, Zar finska policija ne istražuje lopovluke uzoritih građana Lijepe naše, a nisu HDZ?

Postojalo je istraživanje jedne agencije prema kojem je ova Vlada duplo više kadrovirala u dvije godine nego sve Vlade u zadnjih 12 godina zajedno! Te rezultate sam prenio Vladi (i link), odgovorili su da će to istražiti i odgovoriti mi. Naravno, nikad mi nisu odogvorili, a što je još bolje, sad, nakon godinu dana, ne mogu nigdje pronaći te podatke, niti link, kao da je začarano! Al ok, nema veze, saznat ćemo sve za 10 godina.

Stoga, licemjerno je i bespredmetno pitati se: "Zašto Milanović ne reagira?" ili "Zašto Linić ne smjeni svog pomoćnika?" "Svi su oni isti!"

Nema komentara:

Objavi komentar