petak, 31. siječnja 2014.

Principi vs Kreteni


Hrvatska je na dnu! Koji su razlozi potpunog kolapsa (i devastacije) države s nevjerojatnim potencijalom? Većina će se složiti da je to pljačka. I bit će u krivu, potpuno u krivu! Pljačka je posljedica, uzrok su principi! Nedostatak morala i principa osnovni je uzrok posvemašnje patnje većine građana hrvatske! Procesuiranje pojedinaca i ignoriranje uzroka zbog kojih se oni uopće usude pljačkati i nagovarati druge na pljačku je kao da gasimo male šumske vatrice a ignoriramo one koji ih pale, i one koji natapaju šumu benzinom! I dokle tako? Do potpunog sloma, to je očigledno!

Hrvatska je izgubila ono osnovno, moral! Nedostatkom morala nestao je princip, nedostatak principa vodi u posvemašnji nihilizam, i to onaj najgore vrste!
Nedostatak principa vidljiv je u svim segmentima društva, od najnižih do najviših instanci, nitko, ali baš nitko nije pošteđen tog moralnog pada.

Nije ni ostatak svijeta baš nešto moralan ili principijelan, ali smo mi to digli na jednu razinu koju nitko nikada neće dostići, nikada! Jer kako objasniti brutalnu pljačku svoje zemlje, pljačku kakva nije bila poznata ni za vrijeme najvećih barbarskih osvajača? "Spaljena zemlja" najbolji je opis rada vodećih političkih stranaka u Lijepoj našoj. I tu nitko nije nevin!

Vratimo se u sadašnjost, "Nismo svi isti!" uskliknu premijer Milanović, aludirajući na Sanaderov krimen ( i još nekih HDZ junaka). No, je li to uistinu tako? Zar se Sanaderovo kokošarenje može usporediti sa malverzacijama tipa: Riječka banka, Viktor Lenac, Riječke tržnice, grad Zagreb, milijarde opljačkane na autoputevima, jedan hotel Excelsior nadmašio je sve poznate pljačke zbog kojih su neki procesuirani, dalje da ne pričamo! Što je sa desetcima (stotinama) procesuiranih i osuđenih pripadnika vladajućih stranaka, a nisu HDZ?

Danas imamo nastavak brutalne pljačke, nepotizam, korupciju, kriminal svih vrsta. Nismo bezveze na vrhu liste korumpiranih zemalja, mi smo tamo s razlogom, jer smo svi isti!

Nije dovoljno reći "nismo svi isti", djela su bitna, po djelima se sudi, ne po demagoškim i lažnim izjavama! A kakva su im djela: zar ne postavljaju samo svoje poslušnike na sve moguće pozicije? Zar ne zarađuju po 25 milijuna preko noći? Zar nas nisu doveli do ruba, a uskoro i preko ruba? Zar nisu svako malo u sukobu interesa, odnosno krše zakone i pljačkaju nas? Zar se aktualni premijer ne bori protiv pravosuđa otkad je na vlasti? Zar taj isti premijer i javno ne podržava pljačku tvrdeći da sukob interesa nije kazneno djelo, već neke "sive zone", iako postoji Zakon o sprječavanju sukoba interesa, s jednim jedinim ciljem, a to je da se ne zloupotrebljava položaj i ne pljačka vlastiti narod?

Primjera neprincipijelnosti ima nebrojeno, kad se hvatalo generala Gotovinu, tvrdili su da je narod njegov taoc, a kad su zaratili sa EU zbog Perkovića onda nije bilo bitno što je narod taoc? Dok su bili u oporbi (SDP) Milanović se čudio i skanjivao zbog zakona o verbalnom deliktu, taj zakon je i danas na snazi, ne čudi mu se više! Kad se spremaju za izbore naprave popis onoga što narod želi, a onda redom sve i jednu točku zaborave, čak dapače, rade suprotno! Nitko nije primjetio da u ovoj Vladi nema Srba dragovoljaca (u ratu ih je bilo na tisuće), o Hrvatima da i ne pričamo, ali su zato dobrodošli oni koji su bili na suprotnoj strani, čak se hvale i prijateljstvom s onima koji su likovali nad poklanim ranjenicima vukovarske bolnice, zar su to principi? Kakvi su to principi klečati pred srpskim četničkim vojvodom Nikolićem (koji se aktivno borio protiv nas u našoj zemlji), a ne pozvati bar jednog stopostotnog invalida na dernek za ulazak u EU?

Majka neprincipijelnosti je i fama da je samo HDZ krao, pa samo u INI se pokralo više nego u svim HDZ-ovim aferama zajedno, zbog te iste INE se prije ubijalo (Đureković, ubijen jer je imao dokaze o pljački), danas one koji dođu s dokazima spremaju u ludnice, a King Kong pljačka i dalje! Principi po kojima država oprašta dugove su: kumstvo, rođačke veze, prijateljstvo, pripadnost stranci, čak je i sud srušio princip predstečajnih nagodbi, "jer pogoduju bogatima!" Zar su to principi?

A što reći o principu po kojem se smanjio doprinos za zdravstveno osiguranje, da bi se potaklo otvaranje radnih mjesta, rekoše oni? Prema službenim podacima, svaki od 95000 malih poduzetnika godišnje prosječno ušpara 681 kunu, da sa tim novcima nitko neće otvoriti niti jedno radno mjesto valjda je jasno i gljivama! Ali zato oni najveći šparaju stotine milijuna, dugoročno milijarde, to što radnih mjesta nema više nego još manje nikoga ne zanima, bitno da su bogati još bogatiji, a to je i bio jedan od ciljeva. I onda država zarati sa liječnicima, a narodu diže participacije, je l' jasan princip? Superhik na djelu!
Kakvi principi stoje iza uvođenja spolnog odgoja u škole dok za logiku i etiku nema mjesta? Što je cilj? Kad bi uveli kogiku i etiku mogli bismo reći da je cilj podignuti nivo svijesti i inteligencije, a što je cilj nastave na kojoj djeca uče navlačiti kondome na banane svatko neka zaključi sam!

Nisu samo političke stranke takve, takva je danas većina! Pravilo (svih protiv sviju) je: diskvalificirati sve koji se ne slažu s nama, i najmanje neslaganje vodi u primitivnu mržnju, vrijeđanje i ignoriranje neistomišljenika, a sve pod motom – mi smo moderni, a vi zaostali! Aha, jeste!

Uskogrudnost, primitivizam, jednoumlje, zločinački um, ideološka ograničenost do retardiranosti, sve to možemo podvesti pod nedostatak morala, odnosno - nedostatak principa! Kako se možemo boriti protiv toga? Teško! Skoro nikako, prosječan čovjek zna ono što mu serviraju mediji. A što mu serviraju mediji? Ono što im paše (ponekad i istinu). Dobar primjer su ove dvije naslovnice:

Jutarni list: "ŠEF UPRAVE HBOR-a 'Policija je bila u banci zbog jednog slučaja. Šegonov kredit nije sporan"

Index.hr: Kriminalistička policija u HBOR-u istražuje samo kredit Branka Šegona!

Pa ti sad znaj što je istina!

Mediji su, dakle, drugi dio priče o neprincipijelnosti. I sve dok se u medijskom prostoru ne profilira određena kvaliteta pomaka neće biti! Mogli bismo zamisliti utopijsku sliku u kojoj mediji rade svoj posao časno i pošteno, gdje se razmijenjuju informacije, gdje je ideja vodilja dobrobit svih građana, prosperitet čitave zajednice, gdje se kriminal i kriminalci ne bi podržavali, gdje bi vladali viši principi. Da, mogli bismo, ali...

Državni organi gonjenja su treći dio priče, što reći o njima? Što reći o slučajevima teškima stotine milijuna ili milijardi nečega, a koji gnjiju po ladicama, što reći o selektivnim gonjenjima i ignoriranjima dokaza? Ništa, nema tu pomoći!

Zbog nedostatka principa smo tu gdje jesmo, u čaju i bijedi i nije mi jasan toliki strah od istih? Principi nam ne mogu nanijeti štetu, ali nam mogu na tisuću načina poboljšati život, kao da gluhima pričamo!!! A i ovo je sigurno, principima bismo se u potpunosti riješili raznih Šegona, Milanovića, Pusićki, Vidoševića, Sanadera... i živjeli život dostojan čovjeka!

“Život bez principa je brod bez kormilara.”
Mahatma Gandi

Nema komentara:

Objavi komentar